Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příprava volebních lístků je malá domácí manufaktura, říká zapisovatel komise v Jihlavě

Čtrnáct hodin prosedí každý člen komise ve volební místnosti, k tomu je ale třeba připočíst pár hodin navíc. Ty zabere příprava místnosti před volbami, po rozpečetění urny pak samotné sčítání hlasů. Jak moc náročné je být členem volební komise? Jak je to s volebními lístky a jejich kompletováním do obálek? Čím si členové volební komise krátí čas během voleb? Nejen na tyto otázky odpovídal zkušený volební zapisovatel v krajském městě Zdeněk Dvořák.

Jak dlouho jste zapisovatelem volební komise?

Nejdříve jsem dvoje volby zaskakoval za svoji kolegyni ve volebním okrsku s místností v ZŠ E. Rošického, pak vlastně ještě další jedny volby, ty prezidentské, zase za druhou kolegyni ve školce v Antonínově Dole. Pak už jsem na další volby dostal „svůj“ okrsek 37, tedy celé sídliště Za Prachárnou. Zapisuji tedy volební výsledky od roku 2010.

Kde se k takové funkci člověk dostane?

Zapisovatelem jsem se stal jako zaměstnanec jihlavského magistrátu, je to tak pro organizaci nejjednodušší. Navíc je pak snadná zpětná vazba a zodpovědnost za vybavení volební místnosti.

Prozraďte, co všechno máte na starosti?

Jsem ve volební místnosti pro to, aby vše proběhlo tak, jak má. Mám na starosti roznos lístků do schránek, přípravu volební místnosti, řádný průběh voleb, a až se místnosti uzavřou, pak správné posčítání platných hlasů. Potom i předání elektronických i tištěných a podepsaných výsledků za náš okrsek ve volebním štábu. Po úklidu volební místnosti a vrácení všech zapůjčených materiálů zpět na magistrát má práce končí.

Vím, že často chodíte také za lidmi, kteří nejsou schopni volit ve volební místnosti. Vyrážíte s urnou často do nemocnice nebo domova důchodců?

S přenosnou urnou vyrážíme každý rok, nepamatuji volby, kdy by všichni voliči přišli až k nám. Náš okrsek je ale specifický v tom, že v něm máme i nemocnici a dva velké domy s pečovatelskou službou.

Jaké technické problémy nejčastěji řešíte? Mám na mysli propadlou občanku, ztracenou občanku, příslušnost k jinému volebnímu okrsku a tak dále…

Neplatných dokladů nám lidé předkládají velmi málo, není to, myslím, ani jeden za jedny volby. Když už lidé přijdou k volbám, jsou většinou dobře připraveni. Větším oříškem bývají voličské průkazy. Možná i proto, že jich každé volby míváme jen jednotky kusů a v každých volbách je to vlastně jinak. Ty letošní k nám může dorazit kdokoliv z celé republiky.

Čím si v komisi krátíte čas? Určitě máte nárok na pauzu, předpokládám.

Přestávky samozřejmě máme, ale komise musí mít neustále alespoň minimální počet členů, takže se dá odskočit si na oběd. A protože všichni v komisi nevolí u nás, tak je také umožněno si dojet odvolit do svého okrsku.

Tradiční kratochvílí je tipování volební účasti. Také se několikrát přepočítává aktuální účast a trumfujeme se pak mezi jednotlivými okrsky. Těch 14 hodin bývá někdy hodně dlouhých…No a zpestřením může být třeba i rozhovor s příjemnými novináři (smích).

Zažíváte ve volební místnosti i nějaké vtipné situace?

Pro mě jsou nezapomenutelné chvíle převážně spojeny právě s přenosnou urnou. I když mnohdy nejsou úplně vtipné. Hluboko mě zasáhla paní, která si nás zavolala při senátních volbách. Hodně stála o to volit, i když je v nemocnici, že je to její právo, a že ho hodlá využít. Ležela na paliativní péči a šlo o senátní volby. Když jsem se pak zajímal před druhým kolem, jestli za ní máme znovu přijít, už mi pan doktor sdělil, že už u nich bohužel není.

Máme samozřejmě ale příjemnější zážitky, při posledních volbách nás jedna paní na vozíčku v domě s pečovatelskou službou zvala na koláče, že je kvůli nám pekla. Když jsme po přemlouvání pozvání přijali, po cestě do jejího bytu zvonila na všechny své sousedy, že tady má volební komisi, ať jdou taky volit. Mimochodem, ty její koláčky byly opravdu výborné!

Jak často lidé chodí bez volebních lístků?

To se těžko odhaduje, ale vydávaných lístků ve volební místnosti je poměrně dost. Také se nám stalo, že za minutu deset, tedy těsně před pátečním uzavřením volební místnosti, přiběhl udýchaný muž, že běží po skončení v práci odvolit. Ten si lístky určitě nepřinesl.

Bývá v urnách hodně neplatných volebních lístků?

Pár obálek míváme prázdných, výjimečně jsou v obálce dva lístky. Stane se také, že je označeno příliš preferenčních hlasů, v tu chvíli ale není lístek neplatný, jen se nepřihlíží k přednostnímu hlasování. Neplatných je opravdu velmi málo.

Předpokládám, že po sečtení hlasů a odevzdání výsledků vaše práce zdaleka nekončí. Co se děje ve volební místnosti potom?

To máte naprostou pravdu, naše opravdová práce tím vlastně teprve začíná. Po rozpečetění uren se sčítá prakticky úplně všechno. Počet osob ze stálého i zvláštního seznamu, tedy počet voličů, počet vydaných obálek, počet platných a neplatných hlasů. A pak samotné čárkování výsledků jednotlivých stan. Mou povinností je tohle všechno zapsat do formulářů a zkontrolovat.

Jak probíhá příprava na volby pro vás konkrétně? Máte na starosti také roznos volebních lístků?

Příprava probíhá už poměrně dlouho před volbami. Zhruba měsíc před volbami je zasedání okrskových volebních komisí, kde bývá vylosován předseda a místopředseda každého okrsku. Poté proběhne školení, kde nám připomenou volební zákony a pokyny pro postupy volebních komisí. Zhruba dva týdny před volbami si vyzvedáváme lísky a obálky na roznos. V den voleb pak mívají zapisovatelé volno, aby řádně připravili volební místnosti. Materiály, které fasujeme pro přípravu, se tak tak vejdou do velké „polské“ tašky (smích). Pak už se jen sejít se svou komisí před samotným otevřením místnosti a můžeme jít na to…

Kdo vám lístky dává dohromady? Myslím do obálek? Už je dostanete zkompletované?

Zkompletované je dostáváme v balíčcích po padesáti. Do obálek je pak „pytlíkujeme“ po večerech s manželkou. Je to taková malá domácí manufaktura. Na samotný roznos pak využívám i svého tchána, on to miluje. Jeho pečlivost se tady může krásně uplatnit. Už jsme docela sehraný pár, takže dokáže roznést našich cca 900 lístků i za dvě hodiny.

Půjdete v příštích volbách zase do komise?

Uvidíme, poradím se doma s manželkou a dětmi, zda mě pustí. (smích)

Štítky volby 2017, zapisovatel, komise, rozhovor, volby, volební místnost, volební komise, Jihlava, Zdeněk Dvořák, Antonínův Důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava volebních lístků je malá domácí manufaktura, říká zapisovatel komise v Jihlavě | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.