Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina Gladiators mají skvělý kolektiv a mohou být špičkovým týmem, říká americký trenér Kirk Talley

Vysočina Gladiators, tým amerického fotbalu sídlící v Jihlavě, během loňského roku ovládl finále čtvrté ligy a získal tzv. Ironbowl. K tomu, aby i ve třetí nejvyšší soutěži dokázali sehrát Gladiators důstojnou roli, jim během celého minulého týdne pomáhal americký trenér Kirk Talley. Zkušeného kouče, který během roku působí na University of Northwestern, jsme požádali o rozhovor, který mimo jiné přibližuje jeho vztah k týmu Gladiátorů, jejich budoucnosti, ale i dalším aspektům amerického fotbalu.

Kirku, ve Spojených státech amerických trénujete americký fotbal více než 30 let. Jak jste se dostal k americkému fotbalu v České republice?
V devadesátých letech jsem se seznámil s chlapíkem, který mě přesvědčil, abych přijel a pomohl týmu Pardubice Stallions. Takže nakonec jsem v roce 2003 přijel do České republiky poprvé. A opět v roce 2005, znovu za Stallions.  

Jaká byla vaše první reakce? Jak může tradiční americký sport fungovat v podmínkách České republiky?
Myslím, že vše bylo fantastické. Americký fotbal je skvělý způsob, jak se naučit mnohé o životě, zatímco hrajete svůj oblíbený sport. Na jazyku vůbec nezáleží!

Co máte na České republice nejraději?
Hlavně a především lidi. Potkal jsem zde skvělé lidi a jsem moc rád, že mnohé z nich mohu považovat za své přátele.

Bylo pro vás těžké zvyknout si na českou mentalitu?
Ani ne, myslím, že se česká mentalita pro americký fotbal dobře hodí. Tvrdá práce a touha se zlepšovat. Pro mě je zábavou trénovat mladé. A i na nich je vidět, že je to baví ještě víc než před čtyřmi lety. Chtějí se zlepšovat a zároveň se u toho bavit.   

Jak už jsme zmínili v úvodu, v České republice jste nebyl poprvé. Jak se v průběhu času rozvinula vaše spolupráce s Gladiators? 
Můj kontakt z roku 2003 mi poslal mail, ve kterém psal, že dva lidi zakládají tým amerického fotbalu. Ti mě později požadali, jestli bych nepřijel a nepomohl jim. A já řekl ano! Poprvé jsem za Gladiators přijel v roce 2013 a celkově čtyřikrát v posledních pěti letech! Můžu říct, že Chotěboř (půdovní sídlo týmu Gladiators a místo, kde Kirk během svého pobytu v České republice bydlí - pozn. redakce) je mým druhý domovem!

Gladiators mohou být jednou mezi třemi nejlepšími týmy V ČR

Jak se tým za tu dobu změnil?
Jsou tu lepší hráči a je jich tu víc. Lépe americkému fotbalu rozumějí. Gladiators mají hezčí dresy a lepší tréninková hřiště. Hráči, kteří hrají první nebo druhým rokem, se rychle zlepšují. Z těchto důvodů je zcela evidentní, jak moc se ten tým změnil. Jsem na všechny moc hrdý, ať už jedná o nováčky, nebo zkušené hráče.

Jakou budoucnost týmu předpovídáte?
Věřím tomu, že Gladiators čeká úspěšný rok. Pokud se správně naučí hrát jedenáctkový fotbal, mohou se během sezony dostat na velmi dobré pozice. Pokud nebudou mít moc útočných ztrát a bude fungovat obrana, budou mít stejnou šanci jako jakýkoli jiný tým. Do budoucna věřím tomu, že se Gladiators mohou stát jedním ze tří nejlepších týmů v České republice. To bude trvat nějakou dobu, ale stát se to může ze dvou důvodů - mají skvělé vůdce a skvělou týmovou kulturu. A to je základ pro to, aby se stále zlepšovali. Navíc oni špičkovým klubem skutečně chtějí být. Mají vizi a vědí, že pouze tvrdou prací a pokorou toho mohou dosáhnout. 

Jste v kontaktu s Gladiators v průběhu sezóny?
Ano, ale ne zas tolik. Jsem v kontaktu s Ondrou (Paulusem, trenér týmu - poz. redakce) a několika dalšími přes Facebook. Jak můžete vidět na mém facebookovém profilu, mám hodně českých přátel, se kterými komunikuji.

Sledujete výledky Gladiators? Jak jste si užil jejich loňské vítězství v Ironbowlu, finále čtvrté ligy?
Samozřejmě sleduji a na Ironbowl jsem se díval. Vidět Gladiators, jak hrají tak dobře a nakonec vyhrávají titul, bylo skutečně vzrušující. Pro mě osobně, jako pro Gladiátora, to byl byl výjimečný pocit. Na jejich úspěch jsem moc pyšný.

ČTĚTE TAKÉ: Vysočina Gladiators slaví zisk Iron Bowlu, ve finále predčili Třinec 18:13 

Uběhl jeden týden, co jste tu strávil. Na co jste se v tréninku zaměřoval?
Zaměřovali jsme se na detaily, které vyžadovaly naši pozornost. Na věci, se kterými může pomoci americký trenér se 34 lety zkušeností. Takže jsme společně pracovali na všech aspektech dobrého fungování klubu.  

Jakých cílů jste dosáhli?
Obrana je silná. Zaměřili jsme se na další zlepšení vnímání defenzivní stránky hry, abychom obranu udělali ještě silnější.

Jak byste zhodnotil práci a zlepšení hráčů?
Kluci velice dobře zvládají indiviuální drilly. V tom se mohou rovnat i dobrým týmům ve Spojených státech. Velký pokrok zaznamenali i u týmových nácviků, včetně zlepšení práce special týmů.   

Ukázali hráči dobrý příspu k tréninku?
Gladiators měli vždycky dobrý přístup. A když má tým dobrý přístup, zvláště v horších časech, je zde vždy možnost, abyste dosáhli něčeho velkého. Dá to ale práci to pochopit a začít dělat.

Jedenáctkový fotbal bude pro Gladiators těžkou zkouškou

Jaké silné a slabé stránky u týmu spatřujete?
Tým ještě nikdy nehrál jedenáctkový americký fotbal, takže tohle bude skutečně těžká zkouška. Mezi jejich silné stránky řadím jejich přístup, touhu se zlepšovat a skvělý kolektiv.  

Za jakého kouče se považujete? Jste klidným nebo spíše impulsivním trenérem?
Chci být dobrým učitelem, dostat maximum z hráčů a celého týmu. Miluji své hráče, ať už se jim daří dobře, nebo i trochu hůř. Jsem klidným trenérem. Snažím se zachovat klid za všech situací. Jasně, nejsem bez chyb, ale myslím, že týmu prospívá, když zůstávám v klidu. Přehnaná Impulzivita bývá na škodu. I když jednou za čas může být taky užitečná.

Co je nejdůležitejší věcí na americkém fotbalu?
Skvělá otázka! Je to vášeň. Vášeň milovat lidi a samotnou hru, protože americký forbal je v první řadě o lidech. Pokud ho budete dlouhodobě respektovat, fotbal vám to vrátí.  

Jak by měl vypadat dobrý tým amerického fotbalu?
Měl by to být tým s dostatkem talentu, s velmi málo ztrátami míče v útoku a vynikající obranou. Zároveň vedený správným směrem, to je úkol pro trenéry.

A dobrý hráč?
Nejlepší hráči, které které jsem trénoval, byli ti s talentem, kteři zároveň velmi tvrdě trénovali. A byli ochotní naslouchat trenérovi. Ne všichni talentovaní hráči tvrdě pracují, ale ti, kteří to dokážou, jsou výjimeční.

Trénoval jste někoho, kdo si zahrál NFL (National football league, nejvyšší profesionální liga amerického fotbalu ve Spojených státech)?
Ne, to zatím ne.

Máte ještě jiné koníčky kromě amerického fotbalu?
Mám doma bicí a rád na ně hraji. Nejsem v žádné kapele, jen tak pro zábavu.

Kdy se zase do České republiky vrátíte?
Vrátím se určitě, ale zatím nevím kdy.

Foto Facebook Kirka Talleyho

Štítky americký fotbal, trenér, Kirk Talley, FC Vysočina Jihlava, Česko, finále, Vysočina Gladiators, USA, Pardubice Stallions, National Football League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina Gladiators mají skvělý kolektiv a mohou být špičkovým týmem, říká americký trenér Kirk Talley | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.