Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chci být v reprezentaci a závodit v zahraničí, říká úspěšná jihlavská gymnastka Veronika Dolejší

Moderní gymnastice se věnuje 9 let, začala ve čtyřech letech. Vloni v květnu se stala absolutní mistryní ČR v kategorii mladších kadetek. Na svém kontě má kolem třiceti zlatých medailí. Řeč je o třináctileté jihlavské gymnastce Veronice Dolejší, která je mimo jiné i Talentem Vysočiny pro rok 2015 a stříbrná ve Sportovci roku 2015 do 15 let. Jejími trenérkami jsou Kateřina a Jana Kopáčovy, jejím současným oddílem je Sportovní klub moderní gymnastiky Vysočina Jihlava. Jejím nejnovějším úspěchem je zařazení do reprezentačního družstva juniorek ve společné skladbě, k němuž došlo po letošním mistrovství ČR. Kromě gymnastiky, které se věnuje každý den na tréninku čtyři hodiny, stíhá ještě navštěvovat jihlavskou ZUŠ. Jaká je její nejoblíbenější disciplína? Jakou naopak moc nemusí? Jak vypadá její běžný den? Má vůbec někdy volno? Jaké jsou vysněné cíle úspěšné třináctileté slečny? Nejen o tom jsem si s Veronikou Dolejší povídala v rozhovoru.

Pojďme na úplný začátek. Kdy jsi vlastně začala s gymnastikou?

S gymnastikou jsem začala ve čtyřech letech, mamka mě dovedla do oddílu, kde jsme se učily základy gymnastiky, a mě to začalo bavit

Pamatuješ si na svoje úplně první vystoupení?

Ano, byly to závody Liga Vysočiny, bylo mi pět let a jely tam se mnou babičky, které se mnou prožívají všechny závody.

Na svém kontě máš řadu ocenění, s tím souvisí i velké množství medailí. Máš pro ně ve svém pokoji nějaké speciální místo?

Medaile jsem nedávno počítala, mám jich čtyřicet z různých závodů po celé ČR. Speciální místo pro ně stále hledám, zatím je mám pověšené nad postelí. Některé diplomy mám na zdi.

Vím o tobě, že jsi mimo jiné absolutní mistryně ČR v moderní gymnastice v kategorii kadetek. Získala jsi první místo ve víceboji, první místo v sestavě s míčem, první místo v sestavě s obručí a také v sestavě bez náčiní. Co z toho, co jsem teď vyjmenovala, bylo pro tebe nejnáročnější? Myslím, jaká disciplína.

Pro mě je nejnáročnější míč, protože se může snadno zakutálet za závodní plochu a za to je srážka bodů.

Moderní gymnastika se cvičí buď bez náčiní, nebo se švihadlem, obručí, míčem, kuželem a stuhou. Co ty nejvíce preferuješ a proč?

Nejraději mám obruč a kužele. S obručí cvičím od mala, obě náčiní nekloužou a nikam se nezakutálejí.

Popiš nám svůj běžný všední den, mám na mysli od rána, kdy vstaneš, až po poslední trénink, který absolvuješ.

Ráno jdu do školy a potom máme každý den trénink od 14 do18 hodin, někdy o víkendu nebo svátku tzv. dvoufázový, což je 9 - 12 a 14 - 18 hodin.

Kromě sportovních úspěchů zvládáš velmi dobře i školu. Máš vůbec ještě čas i na nějaký jiný koníček?

Ano, už šestý rok hraju na violoncello v ZUŠ Jihlava.

Tvé dny se určitě točí hlavně kolem gymnastiky. Máš také někdy den, kdy netrénuješ, kdy jsi prostě jen doma s rodinou nebo s kamarády? Víš, co to je „volný víkend“?

Mimo závodní sezónu mám víkendy volné. Sezóna je říjen – listopad a březen – květen. Když mám volný víkend, jedu s mamkou a taťkou na chalupu.

Jak často trénuješ?

Každý den tři až čtyři hodiny.

Gymnastika jde určitě ruku v ruce i se zdravou životosprávou, ostatně jako každý jiný sport. Vyhovuje ti to, nebo ráda v jídle hřešíš a nerada se omezuješ? Co si i přes různá doporučení ohledně váhy před soutěží neumíš odepřít?

Neomezuji se v ničem. My se před závody nevážíme, já nemám problémy s jídlem, můžu jíst vše (smích).

Na svém kontě máš řadu zlatých medailí. Kolik jich vůbec je? Máš je spočítané?

Mám jich hodně, zlatých asi třicet.

Po letošním mistrovství ČR jsi byla zařazena do reprezentačního družstva juniorek ve společné skladbě. Co konkrétně to pro tebe znamená? Jezdíš častěji trénovat mimo Jihlavu?

Každý měsíc na týden jezdím do Brna na soustředění. Znamená to pro mě, že jsem týden mimo Jihlavu, rodiče, kamarádky a školu.

Jako úspěšná gymnastka také asi hodně cestuješ. Kde jsi byla zatím nejdál?

Mohla jsem jet na závody do Německa, ale měla jsem možnost zúčastnit se výběru do reprezentace, a tomu jsem dala přednost. První mezinárodní závody mě čekají v sobotu 15. října, kdy budu startovat na soutěži v Rakousku.

Jaká je tvá nejvyšší meta, které bys chtěla ve svém sportu dosáhnout? Je jí třeba olympiáda?

Chtěla bych se dostat do reprezentace a závodit mimo ČR.

Foto archiv Veroniky Dolejší, victorphoto

Štítky gymnasta, Česko, moderní gymnastika, reprezentace, Kraj Vysočina, Jihlava, Sportovec roku, olympijské hry, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chci být v reprezentaci a závodit v zahraničí, říká úspěšná jihlavská gymnastka Veronika Dolejší | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.