Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podvodných e-shopů a prodejců před Vánocemi přibývá. Nachytali se i lidé z Vysočiny

S blížícími se Vánocemi přibývá našich nákupů v nejrůznějších e-shopech. Jak se hodně často ukazuje, ne všechny jsou ale důvěryhodné. Proto je na místě obezřetnost. Své o tom ví i několik oklamaných zákazníků z Vysočiny.

Policisté v současné době totiž prověřují případ podvodného e-shopu, kde pachatel nabízel k prodeji neexistující zboží. Nejprve napodobil internetové stránky zavedeného prodejce a nabízel domácí spotřebiče. Takzvané bílé zboží bylo za výhodné ceny, přibližně o deset až dvacet procent levnější v porovnání s běžnou nabídkou.

„Platba byla na e-shopu možná v podstatě pouze předem. K nákupu za výhodné ceny se nechali zlákat lidé napříč republikou a peníze za vybrané zboží poslali na účet zveřejněný na e-shopu. Zaplacené spotřebiče jim poté doručeny nebyly a kupující o své peníze přišli. Jedním z podvedených je také žena z Třebíčska. Některé z nich nevaroval ani podezřelý signál, kdy jim zástupce e-shopu zaslal informaci, aby požadované peníze poslali na jiné číslo účtu. Přijatá oznámení policisté prověřují a úkony trestního řízení jsou zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu,“ popisuje podvod Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Další případ se týká muže z Jihlavska, který si na konci října objednal na jiném e-shopu elektrický bojler a přes šest tisíc korun zaslal na účet prodávajícího, zboží ale poté neobdržel. Prodávající přestal s mužem komunikovat, internetové stránky jsou zrušeny, a muž tak o své peníze přišel. Až následným hledáním nalezl na internetu informaci, že se jedná o podvodný obchod, a oznámil případ policii, která zahájila prověřování pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Pozor na platby předem! 

„O skutečnosti, že nemusí dopadnout dobře ani nákup bazarového zboží, se přesvědčila jiná žena z Třebíčska. Na konci září reagovala na inzerát nabízející na internetovém serveru mobilní telefon za částku přes sedm tisíc korun. Žena po e-mailové komunikaci s prodávajícím zaslala na jeho účet peníze, mobilní telefon ale dodnes neobdržela. Prodávající s ní ukončil komunikaci a žena o své peníze přišla,“ popisuje další klamavý obchod Kroutilová.

Policisté řeší i další podobný případ muže z Jihlavska, který v říjnu zareagoval na inzerát nabízející mobilní telefon za dva tisíce korun. Muž zboží zaplatil, mobilní telefon ale nemá.

Oba podvody policisté šetří.

„Tyto případy nejsou jediné a policisté by chtěli na občany apelovat, aby byli při nákupech na internetu obezřetní. Zvláště při platbách za zboží, kdy je vyžadována platba předem prostřednictvím bankovního převodu, je nutné dbát mimořádné opatrnosti. Když už provádíme platbu předem, mělo by to být u ověřených prodejců, nejlépe prověřených vlastní zkušeností. Je také důležité nenechat se až příliš ovlivnit podezřelou cenovou výhodností. Vždy je třeba si informace ověřovat, dobře si vše rozmyslet a nejednat ukvapeně,“ přidává varování Jana Kroutilová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky internetový obchod, Vánoce, Kraj Vysočina, peníze, mobilní telefon, okres Třebíč, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodných e-shopů a prodejců před Vánocemi přibývá. Nachytali se i lidé z Vysočiny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.