Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Komentář k povolební kocovině: Blíží se elektronické volby?

Po volebním víkendu se napříč politickými stranami opět skloňuje tradiční téma – nízká volební účast. Avšak to, co bylo v posledních letech předmětem povolebních prohlášení zejména pravicově orientovaných politických uskupení, v tomto týdnu slýcháme i z úst levicových politiků. Všechny strany, snad s výjimkou ANO 2011, se shodují na tom, že zrovna jejich voliči si nenašli čas a zůstali doma…

Nedůvěra voličů v reálnou možnost ovlivnit věci veřejné se bohužel projevuje i tím, že nejsou ochotni investovat pověstných „dvacet minut u volební urny“. Má to ekonomické odůvodnění. Bohatnoucí společnost je vykoupena vysokým pracovním úsilím, což zvyšuje nároky na prožití volného času. V práci trávíme minimálně 40 hodin týdně, proto máme vysoká očekávání na prožitky v době, kterou v práci trávit nemusíme.

A právě to může být jedním z důvodů, proč miliony Čechů dobrovolně házejí možnost volit za hlavu, nikoliv do urny. Racionálně považují brzký páteční odjezd na víkend na chalupě za něco užitečnějšího, než hlasování o tom, která z centristických stran povede kraj – ostřejší hranky volebních programů politických stran se totiž ve vzniknuvších koalicích stejně natolik obrousí, že nikdo nedokáže rozlišit, co funguje, co ne a kvůli komu. „Kdyby volby mohly skutečně něco změnit, už by je dávno zakázali.“ Zhusta citované heslo je toho důkazem.

Není to tedy jen lenost, nezodpovědnost, nevážení si demokracie nebo chybějící erudice. Někteří voliči, kteří by i volit chtěli, se skutečně v době voleb „pouze“ vyskytují mimo administrativně přidělený volební okrsek. Ale co je zajímavé: Téměř všichni jsou přitom online!

A politici si to začínají čím dál více uvědomovat. Z toho plyne jednoduchá otázka: Že bychom se pomalu ale jistě přibližovali době, kdy budeme hlasovat elektronicky přes chytrý telefon, tablet nebo počítač? Doufejme, že to v analogovém Česku není úplné sci-fi.  

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentář k povolební kocovině: Blíží se elektronické volby? | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.